Dobro je znati

LOKVE kao vodeći proizvođač drvo i drvo aluminijskih prozora odgovara na Vaša najčešća postavljena pitanja.
Nadamo se da će nam naše iskustvo, informacije i savjeti biti od pomoći.

Najbolji prozor?

Kakve su razlike sa stajališta kupaca? Saželi smo važne razlike i informacije u uputama za prozore i vrata.

U načelu su vrijednosti toplinske izolacije, zvučne izolacije i brtvljenja u modernih prozora, bez obzira je li riječ o drvo-alu, PVC-alu ili drvo-alu i drvenim prozorima, relativno slične. Znači da kod svakog materijala postoje bolje i lošije konstrukcije prozora. Međutim, ne možemo tvrditi da je PVC prozor bolji od drvo-alu prozora ili obratno.

PVC-ALU, PVC ILI DRVENI PROZORI?

This is a sub title

Usporedba vrijednosti toplinske izolacije kod PVC-alu i drvo-alu prozora:
Najbolje vrijednosti toplinske izolacije kod PVC-alu i drvo-alu prozora su ispod Uw 0,75 W/m²K. Ovdje se koriste sve konstrukcijske mogućnosti, primjerice okvir od lijepljenog drva s dodatnom toplinskom izolacijom, umetci s toplinskom izolacijom kod PVC profila, lijepljenje stakla, najbolji odstojnici za staklo i trostruko ostakljenje. Najbolja vrijednost kod ACTUAL PVC-alu prozora ALEVO Hybrid iznosi Uw 0,68 W/m²K, a kod drvo-alu prozora ALWOOD iznosi 0,69 W/m²K. Prozori imaju slične vrijednosti toplinske izolacije bez obzira na vrstu materijala. 

Kod modernih ACTUAL drvo-alu prozora CUBIC ili PVC-alu prozora MATRIX s vrlo dobrim vrijednostima toplinske izolacije, vrijednosti toplinske izolacije Uw iznose približno 0,74 – 0,77 W/m²K. Ovdje također nema većih razlika između drvo-alu i PVC prozora. 

Isto vrijedi i za vrijednosti zvučne izolacije i brtvljenje prozora. Neophodna je kvaliteta konstrukcije, a ne vrsta materijala. Vrlo dobri prozori u izvedbi drvo-alu i PVC-alu sličniji su nego dobar i loš prozor od istoga materijala.

Kod uobičajenih veličina prozora svi su materijali jednako prikladni. Za veća balkonska vrata visine od 2,7 do 3 metra prikladniji su drvo ili drvo-alu. Materijal PVC-alu/PVC koristi se kod visina do 2,7 metara. Najviše visine ovise o širini i moguće su samo do određene širine. Kako bi se osigurao dugi vijek trajanja, kod većih i težih elemenata potrebni su posebni okovi za veće elemente.

PVC-alu klizna vrata moguća su do visine od 2,6 metara, a drvena klizna vrata do visine od 3 metra.

Za većinu kupaca najjasnija je razlika između drvo-alu i PVC-alu prozora.

U proizvodnim linijama ACTUAL vanjski izgled prozora prilagođen je materijalu drvo-alu i PVC-alu. Vrste prozora mogu se međusobno kombinirati. Vanjske strane prozora ALWOOD i ALEVO jednake su.

Unutarnja strana PVC prozora je bijela. Unutra se može koristiti prirodni materijal, odnosno drvo smreke, ariša ili hrasta s prirodnom lazurom, a moguće su i lazure za drvo u drugim nijansama. ACTUAL nudi posebno obrađene površine drva, nauljena ili četkana površina za posebno prirodni izgled i jedinstveni osjećaj na dodir. Četkane površine drugačije su na dodir, iako se s udaljenosti ne razlikuju od uobičajenih površina.

Ukratko, drvo u usporedbi s PVC prozorima nudi više mogućnosti za usklađivanje prozora s unutarnjom opremom i podovima.

U području drvenih prozora na tržištu je došlo do jasnog razvoja. Više od 95 % kupaca koji se odlučuju za drvene prozore odabiru drvo-alu prozore. U usporedbi s drvenim prozorima drvo-alu prozori na vanjskoj su strani bolje zaštićeni od vremenskih utjecaja. Vanjska strana drvenih prozora zahtijeva redovito održavanje, a to većina kupaca želi izbjeći, uzimajući u obzir vijek trajanja kvalitetnog prozora koji traje više od 40 godina. Stoga se sve više kupaca odlučuje za drvo-alu prozore.

Kod PVC-alu i PVC prozora u bijeloj boji nema razlike u zaštiti od vremenskih utjecaja. Unatoč tome, udio PVC-alu prozora u usporedbi s PVC prozorima kod premium ponuđača kao što je ACTUAL porastao je za više od 50 %. Mnogi kupci cijene raznolikost boja i plemeniti izgled aluminijskih obloga na vanjskoj strani. Dostupne su sve nijanse RAL i mnogo nijansi posebnih struktura. Boja vanjske strane prozora postaje dizajnerska značajka kuće, a unutra kupci žele bijelu boju koja odgovara zidovima. Stoga su PVC-alu prozori prvi odabir. Materijal PVC na vanjskoj strani, čak i bez aluminijskih obloga, izdrži i više od 50 godina. U usporedbi s drvo-alu prozorima, kod PVC prozora aluminijska obloga za zaštitu od vremenskih utjecaja nije potrebna. Kod PVC-alu prozora više je riječ o nijansama, modernom obliku i plemenitijem izgledu.

Naši projekti